Батьківський лекторій
з техніки безпеки
Небезпека вживання грибів
Останніми роками реєструється значна кількість
нещасних випадків, пов’язаних із вживанням грибів.
Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є
небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й
смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких
металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато
людей висновки робить лише на основі свого гіркого
досвіду.
Основні
причини отруєнь:
· вживання
отруйних грибів;
· неправильне
приготування умовно їстівних грибів;
· вживання
старих або зіпсованих їстівних грибів;
· вживання
грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і
підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми
отруєння: нудота,
блювання, біль у животі, посилене потовиділення, знижується артеріальний тиск,
судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми
серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуються наступні
заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.
Застереження
· Купуйте гриби тільки у відведених для їх
продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо
уникайте купівлі на стихійних ринках.
· Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які
вам добре відомо, що вони їстівні.
· Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте
їх - якими б апетитними на вигляд вони не здавалися.
· Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей,
на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно
небезпечних зонах. Перевірте, при можливості,
гриби на радіоактивність.
· Не збирайте невідомих грибів, особливо з
циліндричною ніжкою, у основі якої є
потовщення “бульба”, оточене оболонкою.
· Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою,
старих, в’ялих, червивих або ослизлих.
· Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні
гриби маскуються під них.
· Не збирайте “шампіньйони” та “печериці”, у
яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба
білого кольору.
· Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із
зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
· Не куштуйте сирі гриби на смак.
· Ще раз перевірте вдома принесені гриби,
особливо ті, які збирали діти. Усі
сумнівні – сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом
– викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка
слизьку плівку.
· Гриби
підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється
трупна отрута.
· При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте.
Лише тоді гриби можна варити або смажити.
· Обов’язково вимочіть або відваріть умовно
їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші,
котрі містять молочний сік, тим самим
позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
· Не пригощайте ні в якому разі грибами
дітей, літніх людей та вагітних жінок.
· Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі
інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються.
У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
· Значна кількість грибів, які досі вважались
їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати
їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
· Суворо дотримуйтеся правил консервування
грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби
можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго
зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким
помилковим тлумаченням:
· “Усі
їстівні гриби мають приємний смак”.
· “Отруйні
гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний”.
· “Усі
гриби в молодому віці їстівні”.
· “Личинки
комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”.
·
“Опущена у відвар грибів срібна ложка або
срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”.
·
“Цибуля або часник стають бурими, якщо варити
їх разом з грибами, серед яких є отруйні”.
·
“Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння
протягом кількох годин”.
· “Сушка,
засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в
грибах”.
Первинні ознаки
отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з’являються через 1-4
години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану
здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
Біль та нападки
нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10
днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні
грибами.
1. Викличте “Швидку медичну допомогу”.
2. Одночасно,
не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок
кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на
корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок),
коли промивні води стануть чистими.
3. Після
надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або
злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на
живіт і до ніг потерпілого грілки для
полегшення його стану.
4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим
гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
· Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може
прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими
іншими видами самолікування.
Запам’ятайте:
v Отруєння грибами дуже важко піддається
лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги.
Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я,
а інколи й життя своєї родини та своє власне життя.
Немає коментарів:
Дописати коментар