Техніка безпеки: гриби!



Батьківський лекторій
з техніки безпеки

Небезпека вживання грибів

Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов’язаних із вживанням грибів.
Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро,  що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:
·     вживання отруйних грибів;
·     неправильне приготування умовно їстівних грибів;
·     вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
·     вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, знижується артеріальний тиск, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуються наступні заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

Застереження
·     Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі на стихійних ринках.
·     Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
·     Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними на вигляд вони не здавалися.
·     Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте, при можливості,  гриби на радіоактивність.
·     Не збирайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої  є потовщення “бульба”, оточене оболонкою.
·     Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих.
·     Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.
·     Не збирайте “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба  білого кольору.
·     Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
·     Не куштуйте сирі гриби на смак.
·     Ще раз перевірте вдома принесені гриби, особливо ті,  які збирали діти. Усі сумнівні – сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
·     Гриби  підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
·     При обробці кип’ятіть гриби  7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
·     Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим  позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
·     Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей,  літніх людей  та вагітних жінок.
·     Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
·     Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підрядтакож може статись отруєння.
·     Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.


 УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

·     “Усі їстівні гриби мають приємний смак”.
·     “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний”.
·     “Усі гриби в молодому віці їстівні”.
·     “Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”.
·     “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”.
·     “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”.
·     “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”.
·     “Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами.

1. Викличте “Швидку медичну допомогу”.
2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли  промивні води стануть чистими.
3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки  для полегшення його стану.
4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

·     Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж  алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам’ятайте:
v    Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар